header-beeld

header900

Meester Phoa Yan Tiong

phoa 1Meester Phoa Yan Tiong (overleden in 2006) werd in 1926 in het voormalig Nederlands-Indie in Batavia in het district Weltevreden geboren.

Op zijn zesde jaar kreeg hij zijn eerste lessen in Martiale Bewegingskunst, van Khe An, de schoonzoon van Meester Kok Tai. Vervolgens kreeg hij les van Ang Tek Hwat op de school van Meester Wong Tsjoe Kiu. De stijl die hij leerde was "Au Hauw Ch'uan", "Black Tiger", een half intrinsieke kuntao stijl, en in 1948 mocht hij zich meester noemen.

Hij startte zijn Tai Chi Ch'uan training onder leiding van John Yalenezian, een leerling van Meester Liang Tung Tsai (een van de oudste leerlingen van Professor Cheng Man Ch'ing). Nog later werd hij gevormd door Meester Benjamin Pang Jeng Lo.

Meester Phoa Yan Tiong, door zijn leerlingen gewoon Phoa genoemd, wordt gerespecteerd als een waar meester van de Chinese Martiale Kunsten, en wordt beschouwd als de "Godfather" van het Tai Chi Ch'uan in Nederland. Veel leraren zijn direct of indirect onder zijn leiding begonnen.

In 1948 kwam Meester Phoa naar Nederland waar hij twintig jaar aan de Theaterschool in Amsterdam heeft lesgegeven. Naast Martiale Bewegingskunst heeft Meester Phoa zijn leven gewijd aan het goochelen. Met zijn goochelacts trad hij over de hele wereld op.

Meester Phoa is voor Loek en Robert-Jan de belangrijkste invloed, en daarmee ook de belangrijkste invloed op de training stof bij Sung.